Pakkaamot

Suomessa on useita keskuspakkaamoita, jotka tarkastavat, punnitsevat, leimaavat ja pakkaavat kananmunat ennen niiden toimittamista asiakkaille. Munapakkaamoiden tehtävänä on laaduntarkkailu, jolla varmistetaan kananmunien oikea laatuluokitus, painoluokka, leima sekä pakkaus. Munapakkaamot myös varmistavat kananmunatilojen salmonellavalvontaohjelman noudattamisen, sekä ottavat itse lukuisia lakisääteisiä ja omavalvontaan kuuluvia näytteitä kananmunien hygieenisen laadun varmistamiseksi.

Keskuspakkaamoiden lisäksi Suomessa on monia tilapakkaamoita, jotka toimittavat tuotteet suoraan asiakkaille. Monissa kanaloissa on myös suoramyyntipiste kanalan yhteydessä.

Kananmunapakkaamoita:

Dava Foods Finland
Farmimuna
Kieku
Kotimuna
Kurjessuon munapakkaamo
Munax
Munatukku Nikula
Satamuna

Jokainen muna tarkistetaan

Kananmunat tarkistetaan pakkaamolla. Virheettömät, A-luokkaiset munat ovat puhtaita ja täyttävät läpivalaisussa laatuvaatimukset myös kananmunan sisältä. B-luokan kananmunissa voi olla säröjä, mutta niistä voidaan valmistaa munamassaa tai erilaisia munajalosteita. Munajalosteita valmistetaan myös A-luokan kananmunista. Laatuluokittelussa rikkoutuneet ja likaiset munat hylätään, eivätkä ne päädy elintarvikkeiksi.

Laadunvalvonnan jälkeen munat leimataan ja painoluokitellaan. Numerosarja kananmunassa kertoo tuotantotavan, tuotantomaan sekä -tilan.
Ensimmäinen numero kertoo tuotantotavan. Maatunnuksen (FI=Suomi) jälkeen on tuottajakoodi, jonka avulla kaupasta ostetun kananmunan voi jäljittää tilalle asti.

Parasta ennen

Kananmunien myyntiaika on 28 vuorokautta munintapäivästä, ja parasta ennen -päiväys merkitään myyntipakkaukseen. Parasta ennen -päiväys ei tarkoita automaattisesti viimeistä käyttöpäivää, vaan oikein säilytettynä ehjä kananmuna säilyy hyvänä pidempään. Kananmunaa rikkoessa tuoksu kertoo, jos kananmuna ei ole enää käyttökelpoinen.

Munat säilyvät parhaiten

  • viileä- tai jääkaapissa
  • tasaisessa lämpötilassa omassa pakkauksessaan
  • tylppä pää ylöspäin


Lämpötilan vaihtelut heikentävät munien säilyvyyttä, ja parhaiten kananmuna säilyy noin 12-14 asteen lämpötilassa. Kananmunien oma myyntipakkaus vähentää munasta kuoren ilmakanavien kautta tapahtuvaa hiilidioksidin ja veden haihtumista, ja estää vieraiden hajujen ja makujen siirtymistä ympäristöstä muniin.

Kananmunien kokoluokat

S, pienet < 53 g
M, keskikokoiset 53 - 63 g
L, isot 63 - 73 g
XL, erittäin isot > 73 g

Tuotantotapanumero kertoo tuotantotavan

0 = luonnonmukainen tuotanto

1 = ulkokananmunien tuotanto

2 = lattiatuotanto

3 = virikehäkkituotanto

Alkuperä selviää kuoren leimasta

Kananmunan alkuperän saa selville kuoren pinnalla olevasta leimasta. Leimaa voit lukea näin:

Tuotantotapa = ensimmäinen numero, esim. 2
Maatunnus = kaksikirjaiminen lyhennys, esim. FI
Tilatunnus = viisinumeroinen tilanumero, esim. 12345

Kuoressa voi olla lisätietona myös pakkaamon tunnus.

Laadukkaita ja turvallisia kananmunia

Kaikki Suomessa myytävät kananmunat ovat kotimaisia. Niiden tuotantoa ohjaa monet lait ja säädökset, ja ennen kaikkea kananmuna-alan toimijoiden vahva ammattitaito. Kananmunien laadusta ja turvallisuudesta huolehditaan tuotantoketjun joka vaiheessa.
Suomalaiset kananmunat ovat turvallisia, ja niitä voi huoletta syödä vaikka raakanakin. Kotimaisissa munissa ei esiinny salmonellaa, mikä on erittäin poikkeuksellista verrattuna muihin maihin. Kananmunaketjun salmonellavalvontaohjelman avulla varmistetaan rehuraaka-aineiden ja rehujen, kanojen ja niiden tuotantotilojen sekä kananmunien ja niiden pakkaustilojen puhtaus. Salmonellavalvonta perustuu EU:n asetuksiin, kansalliseen lainsäädäntöön ja omavalvontaan.

Keitä munat oikein

Laita kananmunat kattilaan ja lisää kylmää vettä niin, että ne peittyvät.

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja aloita ajanotto. Keitä niin, että vesi poreilee.

  • Pehmeät, keltuainen löysä, 4 minuuttia
  • Puolikovat, keltuainen osittain hyytynyt, 6-8 minuuttia
  • Kovat, keltuainen täysin hyytynyt, 10-12 minuuttia