Munan ravintosisältö on runsas,
se sisältää aminohappokoostumukseltaan
hyvänlaatuista proteiinia, monia kivennäis-
ja hivenaineita ja vain vähän hiilihydraatteja.
Muna on lisäaineeton tuoretuote,
jota useat ravitsemusasiantuntijat
pitävät lähes terveystuotteena.
Totta on, että muna pitää hyvin
nälkää
ja auttaa jaksamaan.
Reseptit

Kananmunatuotanto

  • You are here:
  • Home
  • Kananmunatuotanto

Suomessa on noin 340 tilaa, joilla on yhteensä keskimäärin 3,75 miljoonaa kanaa. Ne tuottavat vuodessa kananmunia yhteensä yli 71 miljoonaa kiloa. Suomalaiset puolestaan kuluttavat munia yli 11 kiloa henkeä kohti vuodessa. Kulutus on ollut viime vuodet kasvussa ja munakas onkin 15-24 -vuotiaiden tavallisin ateria. Kaikki Suomen kaupoissa myynnissä olevat kananmunat ovat suomalaisia, sillä tiukka salmonella valvontaohjelmamme ei mahdollista tuontia muualta kuin Ruotsista ja Tanskasta. Näistä maista tuontia ei kuitenkaan ole ollut, sillä maiden oma tuotanto menee omaan kulutukseen. Suomesta viedään kananmunia ja munatuotteita muun muassa Ruotsiin, Tanskaan, Viroon, Alankomaihin, Unkariin ja Saksaan. Viennin osuus tuotannosta on noin 19 %:a. Munien ja erityisesti munavalmisteiden tuonti Suomeen on myös kasvussa, ja munamassa käytetään raaka-aineena elintarviketeollisuudessa. Mikäli elintarvikkeessa on Hyvää Suomesta - merkki, sisältää tuote 100 %:sti kotimaista munamassaa.

Kananmuna voidaan jäljittää tuotantotilalle saakka. Kananmunan kuoressa on leima, joka kertoo tuotantomaan ja -tavan lisäksi tuotantotilan. Kuluttajat ja viranomaiset voivat jäljittää kananmunan aina alkutuotantopaikalle asti, mikä auttaa elintarvikeketjun osapuolia esimerkiksi mahdollisten ongelmatilanteiden selvittämisessä. Kananmuna on parhaiten jäljitettävissä oleva elintarvike.

Ylläpitääkseen hyvää salmonellatilannettaan Suomi sai vuonna 1995 EU:n luvan kansallisen salmonellavalvontaohjelman käynnistämiseen, joka on huomattavasti tiukempi kuin muissa EU-maissa. Kansallisen salmonellavalvontaohjelman aikana munintakanaloiden salmonellatilanne on pysynyt erittäin hyvänä. Suomalaisia munia voidaan käyttää myös raakana.

Ruskea kana munii ruskeita munia ja valkoinen valkoisia. Suomessa on yksi ruskea kanarotu Brown Nick ja neljä valkoista: Dekalb, Lohmann LSL ja Lite sekä Nick Chick. Suomessa kaupan valikoimissa olevista munista 95 % on valkoisia munia. Muualla Euroopassa syödään pääosin ruskeita munia, joiden osuus kulutuksesta on muun muassa Saksassa 96 %, Italiassa 93%, Espanjassa 90 % ja Ranskassa 96 %.

Erilaiset kanalat

Virikkeellinen pienryhmäkanala

  • yleisin tuotantomuoto
  • ruokinta, juomaveden jakelu, munien keruu ja lannan poisto automatisoitu
  • virike- eli varustelluissa häkeissä – pienryhmäkanaloissa - kanat ovat isompina ryhminä - jopa 70 yksilön ryhmissä- ja niiden käytettävissä on pesä, kuopsutuspaikka sekä orsia
  • virikehäkeissä oltava tilaa vähintään 750 cm2 kanaa kohti
  • virikehäkkikanojen munat on merkitty tuotantotapanumerolla 3

Lattiakanalat

  • kanat voivat liikkua vapaasti lattialla, nokkia, kuopia ja kylpeä pehkussa sekä munia pesiin
  • kanalassa on orsia
  • suurissa lattiakanaloissa ruokinta, juomaveden jakelu ja munien keruu yleensä automatisoitu
  • kanoja enintään yhdeksän neliömetrillä (mitoitusvaatimukset myös ruokinta-, juoma- ja pesätilalle)
  • lattiakanojen munat on merkitty tuotantotapanumerolla 2

Nykyaikaiset lattiakanalat ovat usein kerroslattiakanaloita. Niissä monikerroksiset ritilätasot tarjoavat kanoille vielä enemmän liikkumismahdollisuuksia. Myös eläinmäärää lattia-alaa kohti saadaan kerrosten avulla nostettua. Eri kerroksissa on ruokinta- ja juomalaitteet, pesät ja orret.

Luomukanala

  • lattiakanaloita, joiden tuotantoa säätelee Euroopan neuvoston asetus maataloustuotteiden luonnonmukaisesta tuotantotavasta
  • kanalassa on ikkunat, orret, pesät ja ulkotarha, jossa kanat pääsevät normaalioloissa sään salliessa ulkoilemaan. Lattiapinta-alasta vähintään kolmannes on pehkualuetta.
  • kanat ruokitaan pääosin luomurehulla. Päivittäin kanoille syötetään myös karkearehua, esimerkiksi heinää, ruohoa tai juureksia
  • kanoja enintään kuusi neliömetrillä
  • luomukanojen munat on merkitty tuotantotapanumerolla 0

Ulkokanala ”Free Range”

  • kanat voivat liikkua vapaasti lattialla, nokkia, kuopia ja kylpeä pehkussa sekä munia pesiin
  • kanalassa on orsia
  • suurissa lattiakanaloissa ruokinta, juomaveden jakelu ja munien keruu yleensä automatisoitu
  • kanoja enintään yhdeksän neliömetrillä (mitoitusvaatimukset myös ruokinta-, juoma- ja pesätilalle)
  • lattiakanala, jossa linnuilla on päiväsaikaan mahdollisuus liikkua laidunalueella
  • Kanoja voi pitää sisällä enintään 12 viikkoa vuodessa
  • laidunalueen ja ulosmenoluukkujen mitoituksesta tarkat määräykset (kuten luomukanaloilakin)
  • Eviran hyväksymissä ulkokanaloissa tuotetut munat on merkitty tuotantotapanumerolla 1

Jäsenyritykset:
Muna Foods Oy  •  Munax  •  Kieku  •  Farmimuna  •  Suomen Rehu  •  LSK Poultry  •  Haaviston siitoskanala  •  Tonest  •  Rehux  •  Närpiön Munapakkaamo  •  Munatukku Nikula  •  Kurjessuon Munapakkaamo  •  Suomen Siipikarjaliitto