Kananmunia tuotetaan Suomessa noin 230 maatilalla. Kanojen määrä on noin 4 miljoonaa kanaa. Kananmunia tuotettiin vuonna 2022 noin 77,5 miljoonaa kiloa, ja kulutettiin noin 64,5 miljoona kiloa. Suomalaisten kananmunien käyttö kasvoi vuonna 2020, mutta laski vuosina 2021 ja 2022. Munien vuosikulutus on noin 11,6 kg asukasta kohti.
Kananmunatilat sijaitsevat pääasiassa läntisessä Suomessa. Keskimääräinen kanojen määrä on noin 20 000 kanaa/tila. Suomessa on käytössä kolmen eri kanajalosteen tuottamia hybridejä. Munituskanat on jalostettu tuottamaan kananmunia.
Kananmunan kuoressa
Kananmunia tuotetaan Suomessa lähes 77,5 miljoonaa kiloa ja kulutetaan noin 65 miljoona kiloa.
Jokainen suomalainen kuluttaa lähes 200 kananmunaa vuodessa.
Kananmunat voidaan jäljittää tuotantokoodin perusteella tuotantotilalle asti.
Kanat kasvatetaan poikaskasvattamoissa ja siirretään munintakanaloihin ennen muninnan alkua noin 14-16 viikon iässä. Kanat alkavat munimaan 18-19 viikon iässä, ja niiden munintakausi kestää reilun vuoden. Kanat munivat yli 20 kiloa munia vuodessa, yli 330 munaa, eli lähes joka päivä yhden munan. Suomessa valtaosa munivista kanoista on valkoisia kanoja. Ruskeita kanoja tuotannosta on alle 10 %. Valkoiset hybridit tuottavat valkoisia munia, ja ruskeat hybridit ruskeita munia. Suomessa on myös alle kymmenen siitoskanalaa, jotka tuottavat tuotantopolven kanoja.
Kanat syövät rehua noin kaksi kiloa munittua kiloa kohti. Kanojen syömä rehu on suurimmaksi osaksi kotimaista viljaa: ohraa, vehnää ja kauraa. Rehun valkuaisraaka-aineena käytetään soijaa tai kotimaista härkäpapua tai hernettä. Kanojen ruokintaa muokataan kanojen munintavaiheen ja iän mukaan. Muninnan alussa rehussa on enemmän valkuaista ja energiaa. Keskivaiheilla munintakautta valkuaisen määrää lasketaan ja kalsiumia lisätään, jotta kananmunien kuoren laatu säilyy hyvänä munintakauden loppuun asti.
Kanojen ruokinnassa voidaan käyttää täysrehua, joka on valmis seos kanoille tarpeellisia ravintoaineita. Yleisin ruokintamuoto suomalaisilla kanatiloilla on tiloilla tehtävä tiiviste-viljaseos. Tiivisteeseen lisätään tilalla viljaa, kalkkia, kasviöljyä ja esimerkiksi hernettä ruokintasuosituksen mukaisesti.
Teollisia kananrehuja Suomessa valmistavat Agrox, Hankkija ja Rehux.
Myös luomukanaloissa kanat ovat vapaina lattialla tai eri tasoilla. Luomukanaloissa on ikkunat, orret, munintapesät sekä ulkotarha, jossa kanat pääsevät kesäkaudella ulkoilemaan. Luomukanaloissa on lattiapinta-alasta vähintään kolmannes pehkualuetta. Kanat ruokitaan luomusäädösten mukaisella luomurehulla. Lisäksi kanoille annetaan päivittäin esimerkiksi heinää, ruohoa tai juureksia.
Luomumunia tuotetaan Suomessa yli 50 tilalla, ja luomukananmunatilojen keskikoko on noin 6 000 kanaa. Luomutuotannossa parven koko on korkeintaan 3 000 kanaa.
Luomumunien osuus kananmunien tuotannosta on noin 7 %
Ulkokanalat eli free range -kanalat ovat lattiakanaloita, joissa kanoilla on mahdollisuus liikkua ulkona laidunalueella jopa talvella säiden niin salliessa. Laidunta on 4 m² per kana, joka on määrältään sama kuin luomutuotannossa.
Kanalassa kanoilla on pesät mihin munia, ja orret, joilla nukkua. Moniin ulkokanaloihin on tehty katettu terassi, jossa on kanoille virikkeinä mm. keinuja, olkia ja heinää. Katettu terassi mahdollistaa kanojen ulkoilun huonommallakin kelillä.
Suomessa on noin kymmenkunta ulkokananmunia tuottavaa tilaa, ja ulkokananmunien osuus tuotannosta on noin 4 %.
Lattiakanaloissa kanat ovat vapaana lattialla tai eri tasoilla. Myös lattiakanaloissa kanoilla on käytössä orret ja kuopimisalueet antamassa lisävirikkeitä kanoille. Kanat saavat munia rauhassa hämärissä munintapesissä.
Valtaosa lattiakanaloista on kerroslattiakanaloita, joissa ritilätasot tarjoavat kanoille enemmän liikkumismahdollisuuksia. Eri kerroksissa siijaitsevat ruokintalaitteet ja vesilinjat, pesät ja orret.
Lattiakanaloissa tuotetaan jo noin 61 % suomalaisista kananmunista.
Pienryhmä- eli virikehäkkikanaloiden osuus tuotannosta laskee nyt nopeasti Suomessa ja vuonna 2022 virikehäkkimunien osuus tuotannosta oli enää 28 %. Virikehäkeissä kanoilla on käytössä orret, kuopsutusalue ja pesät munimista varten.
Pienryhmäkanalassa kanat ovat nimensä mukaisesti pienissä ryhmissä, joissa kanat tuntevat toisensa. Kanoilla on mahdollisuus liikkua vapaasti omassa virikehäkissään, joissa on enimmillään kuutisenkymmentä yksilöä.